//Οκτώ μύθοι για τον καρκίνο του δέρματος

Οκτώ μύθοι για τον καρκίνο του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί έναν συχνό τύπο καρκίνου, στη σημερινή εποχή.

Συχνά, το Διαδίκτυο μπορεί να αποτελεί πηγή παραπληροφόρησης, στο πλαίσιο της πληθώρας των πληροφοριών, που μας παρέχει. Για τον λόγο αυτό αναφέρουμε τους 8 πιο κοινούς μύθους, που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα.

ΜΥΘΟΣ # 1

Δε χρειάζεται να χρησιμοποιώ αντηλιακό, κατά τους χειμερινούς μήνες, ή όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος, επειδή ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός.

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους, όσον αφορά την αντηλιακή προστασία είναι, ότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση του αντηλιακού κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή τις κρύες και συννεφιασμένες μέρες. “Η επιβλαβής UV ακτινοβολία, που εκπέμπεται από τον ήλιο και στην οποία οφείλονται σε μεγάλο βαθμό, όλοι οι κύριοι τύποι του καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου και του μελανώματος, είναι παρούσα όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μπορεί να διεισδύσει τόσο τα σύννεφα, όσο και να διαπεράσει ακόμη και γυάλινα παράθυρα, όπως π.χ. το τζάμι του αυτοκινήτου. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να παραλείπουμε τη χρήση αντηλιακού ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών.

ΜΥΘΟΣ # 2

Η ζημιά έχει ήδη γίνει. Ήμουν απρόσεκτος στα νεανικά μου χρόνια και τώρα είναι πολύ αργά για να αντιστρέψω την κατάσταση.

Ενώ, συνηθίζαμε να εκτιμούμε, ότι το συντριπτικό ποσοστό της ηλιακής βλάβης στη ζωή ενός ατόμου συμβαίνει, κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, τώρα γνωρίζουμε ότι μέχρι την ηλικία των 22 ετών, μόνο το 20% περίπου της βλάβης, έχει συσσωρευτεί. Κάθε δεκαετία από εκεί και ύστερα, αποκτάται ένα επιπλέον 10% της συνολικής ηλιακής βλάβης, που ένας άνθρωπος θα δεχθεί στη ζωή του. Κατά συνέπεια, δεν είναι ποτέ αργά, για να κάνετε τη διαφορά σε οποιαδήποτε ηλικία. Η υιοθέτηση ορθής και υπεύθυνης συμπεριφοράς απέναντι στον ήλιο, ακόμη και μετά από χρόνια απροσεξίας, θα σας βοηθήσει να μειώσετε την επιπρόσθετη ηλιακή βλάβη και συνεπώς, να μειώσετε έτσι τον συνολικό κίνδυνο ανάπτυξης οποιασδήποτε μορφής καρκίνου του δέρματος.  

ΜΥΘΟΣ # 3

Χρησιμοποίησα αντηλιακό με SPF 50 το πρωί, οπότε τώρα, μπορώ, χωρίς πρόβλημα, να εκτεθώ στον ήλιο.

Πρώτα από όλα, δεν ισχύει η φράση «μαυρίζω με ασφάλεια». Το μαύρισμα αποτελεί μια άμυνα του δέρματός μας, ώστε να προστατευθεί από επιπλέον βλάβη, προκαλούμενη από την UV ακτινοβολία. Οπότε ακόμη και αν το μαύρισμα είναι λιγότερο βλαπτικό από ένα ηλιακό έγκαυμα, από τη στιγμή, που το δέρμα ξεκινά να μαυρίζει η ζημιά έχει γίνει. Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν πολύ μικρότερη ποσότητα από την απαιτούμενη για επαρκή προστασία. Συνεπώς, το SPF στην ετικέτα του αντηλιακού σκευάσματος επιτυγχάνεται, σπάνια, στην καθημερινή πρακτική. Το αντηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται, σε επαρκή ποσότητα, τουλάχιστον 20 λεπτά, πριν εκτεθείτε στον ήλιο.  Και φυσικά, ανανεώστε το αντηλιακό σας κάθε δύο ώρες ή και συντομότερα, ανάλογα με τις δραστηριότητες σας (π.χ., μετά από κολύμβηση, σκούπισμα με πετσέτα, εφίδρωση κλπ.) Ακόμη και στη σωστή χρήση της αντηλιακής κρέμας, θα πρέπει να αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία. Παράλληλα με τη χρήση αντηλιακής κρέμας, δεν ξεχνάμε τη χρήση καπέλου, γυαλιών ή και φωτοπροστατευτικών ρούχων.

ΜΥΘΟΣ # 4

Δεν πρέπει να φοράω αντηλιακό, γιατί η έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για την αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D.

Πράγματι, η έκθεση του δέρματος σε υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) είναι υπεύθυνη για την παραγωγή της βιταμίνης D. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε, ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα της έκθεσης σε την ακτινοβολία UVB δεν μπορούν να διαχωριστούν από τα επιβλαβή αποτελέσματά της. Η UV ακτινοβολία έχει γνωστή καρκινογόνο δράση, καθώς είναι υπεύθυνη για βλάβες στο DNA, που έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Πέραν αυτού, η βλαπτική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας αντικατοπτρίζεται και σε άλλα προβλήματα του δέρματος, που πολύ συχνά μας απασχολούν συμβάλλει, όπως οι ρυτίδες, οι ηλιακές κηλίδες, οι πανάδες και η ερυθρότητα. Ο ασφαλέστερος τρόπος για την πρόληψη της ανεπάρκειας της βιταμίνης D είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, που να περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D (όπως λιπαρά ψάρια, κρόκους αυγών, μανιτάρια, σπανάκι κ.λπ.). Εφόσον, διαπιστωθεί εργαστηριακά ανεπάρκεια της βιταμίνης D, οφείλετε να συμβουλευθείτε τον ιατρό σας, καθώς εκείνος μπορεί να σας συστήσει τη λήψη συμπληρώματος.

ΜΥΘΟΣ # 5

Τα άτομα με σκούρο χρώμα δέρματος δεν διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Παρόλο, που το ανοιχτόχρωμο δέρμα, τα ανοιχτόχρωμα μάτια και μαλλιά, η τάση για φακίδες ή έγκαυμα κατά την ηλιακή έκθεση είναι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μελανώματος (μία από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του δέρματος), κανένας τύπος δέρματος δεν είναι εντελώς απαλλαγμένος από τον κίνδυνο. Επομένως, όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως χρώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων, που έχουν μελαμψό δέρμα, πρέπει να ενσωματώσουν τις πρακτικές ασφαλούς έκθεσης στον ήλιο, στην καθημερινή τους ρουτίνα.

ΜΥΘΟΣ # 6

Το τεχνητό μαύρισμα (solarium) είναι ασφαλέστερο από την ηλιοθεραπεία.

Το τεχνητό μαύρισμα σας εκθέτει σε υπεριώδη ακτινοβολία, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο DNA, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας, που εκπέμπεται από αυτούς τους εσωτερικούς λαμπτήρες υπερβαίνει κατά δέκα φορές την ακτινοβολία, που εκπέμπεται από τον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), μόνο μία συνεδρία τεχνητού μαυρίσματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος κατά 20%, καρκινώματος εκ πλακωδών κυττάρων κατά 67% και βασικοκυτταρικού καρκινώματος κατά 29%.

MYTH # 7

Το make up με αντηλιακό δείκτη παρέχει επαρκή προστασία ενάντια στον καρκίνο του δέρματος.

ΌΧΙ. Θα πρέπει να εφαρμόζεται εξειδικευμένο αντηλιακό προϊόν πριν το μακιγιάζ, ακόμη και αν υπάρχει SPF δείκτης σε ένα από τα προϊόντα μακιγιάζ, που χρησιμοποιείτε. Αυτό συμβαίνει, επειδή, συχνά, τα προϊόντα μακιγιάζ (make up, πούδρες κλπ.) δεν εφαρμόζονται σε επαρκείς ποσότητες, για να επιτευχθεί το δηλωμένο SPF στο προϊόν και, ως εκ τούτου, δεν θα προσφέρουν επαρκή προστασία.

ΜΥΘΟΣ # 8

Εάν θέλω να ελέγξω έναν σπίλο, πρέπει απαραίτητα να υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση.

 Ο εντοπισμός ενός ύποπτου σπίλου ή δερματικής βλάβης από έναν δερματολόγο μπορεί να αποτελεί μια ανησυχητική σκέψη για κάποιον ασθενή. Ωστόσο, δεν χρειάζονται όλοι οι, ιδιαίτερης μορφής, σπίλοι απαραίτητα να αφαιρεθούν. Ο εξειδικευμένος δερματολόγος είναι εκείνος, που θα καθορίσει αν μία βλάβη, παρότι μπορεί να δείχνει ανησυχητική, είναι αθώα, καθώς και αν κάποιος ύποπτος σπίλος / βλάβη χρειάζεται στενή παρακολούθηση ή αφαίρεση.

Συνοψίζοντας, θα ήταν καλό να ακολουθούμε τις βασικές αρχές πρόληψης και προστασίας, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο 11:00 π.μ. – 16:00 μ.μ., την χρήση φωτοπροστατευτικών μέσων εν συνόλω (καπέλο, γυαλιά κ.ά.) και την παρακολούθηση σε ετήσια βάση από τον δερματολόγο μας, ή και νωρίτερα αν ο ιατρός το κρίνει απαραίτητο.

Είναι επίσης σημαντικό να παρατηρείτε – αυτοεξετάζετε το δέρμα σας (και αυτό του συντρόφου / των αγαπημένων σας) για βλάβες που μπορεί να είναι νέες ή να αλλάζουν ή μοιάζουν να ξεχωρίζουν από όλες τις άλλες. Να θυμάστε, ότι ο καρκίνος του δέρματος είναι θεραπεύσιμος όταν διαγνωστεί  σε πρώιμα στάδια.

Πηγή Άρθρου

https://bit.ly/3w4jE2f