//10 σημεία – κλειδιά που πρέπει να ξέρετε για το έκζεµα

10 σημεία – κλειδιά που πρέπει να ξέρετε για το έκζεµα

Το έκζεμα είναι ένας γενικός όρος, που χρησιμοποιείται για να περιγράψει παθολογίες του δέρματος, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η ερεθιστική δερματίτιδα, η αλλεργική ή ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, κ.ά. 

Οι καταστάσεις αυτές χαρακτηρίζονται από παρουσία ερεθισμού / φλεγμονής στο δέρμα.

Το έκζεμα αποτελεί μια αρκετά συχνή πάθηση, καθώς περισσότεροι από ένας στους έξι ανθρώπους ταλαιπωρούνται από αυτήν.Οι περισσότεροι ασθενείς πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα, η οποία συνήθως πρωτοεμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Με τον γενικό όρο «ατοπία» περιγράφεται η εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων, που οφείλονται σε κληρονομική προδιάθεση και μπορεί εκτός από το δέρμα να αφορά και άλλα συστήματα του οργανισμού, όπως πχ το αναπνευστικό σύστημα.

Σημειώνουμε τα 10 κύρια σημεία που είναι χρήσιμο να γνωρίζει κάποιος για την ατοπική δερματίτιδα.

  1. Συνήθως εκδηλώνεται με τη μορφή ξηροδερμίας, έντονα κνησμώδους εξανθήματος, που έχει τη μορφή ερυθρών βλαβών, μερικές φορές με συνοδό παρουσία φυσαλίδων. 
  2.  Τα σημεία εμφάνισής της ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία. Στα βρέφη συνήθως εμφανίζεται στην κεφαλή, το πρόσωπο (ιδιαίτερα στα µάγουλα), την πρόσθια επιφάνεια των γονάτων και τους αγκώνες. Στα παιδιά, οι συχνότερες θέσεις εμφάνισης περιλαμβάνουν τους καρπούς, τους αστραγάλους, τον αυχένα καθώς και πτυχές (έσω πλευρά των αγκώνων, των γονάτων και ανάμεσα στους γλουτούς). Τέλος στους ενήλικες, οι συχνότερες θέσεις εντόπισης περιλαμβάνουν, χωρίς να περιορίζονται σε, αγκώνες,  γόνατα καθώς και αυχένα.
  3. Η ατοπία, όπως προαναφέραμε, δεν αφορά μόνο το δέρμα. Άτομα με ατοπική δερματίτιδα έχουν αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης άσθματος και δυσανεξιών ή αλλεργιών σε τρόφιμα και σε άλλα αλλεργιογόνα. Επίσης, είναι πιθανό να διαταράσσονται και άλλες πλευρές της ζωής, όπως ο ύπνος, η κοινωνικότητα του ατόμου (π.χ., το άτομα με έντονες βλάβες μπορεί να αισθάνονται άσχημα με την εξωτερική τους εικόνα και να περιορίζουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες).
  4. Ο ξεσμός των βλαβών επιτείνει το αίσθημα κνησμού. Μπορεί το ξύσιμο να δημιουργεί ένα αίσθημα πρόσκαιρης ανακούφισης από τον κνησμό, που κατά κανόνα συνοδεύει την ατοπική δερματίτιδα, ωστόσο στην πραγματικότητα δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, καθώς ο κνησμός εντείνεται αμέσως μετά.
  5. Χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Ανάλογα με την εποχή και τις επιμέρους συνθήκες (π.χ. έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες κ.λπ.) μπορεί η νόσος να επιτείνεται ή να υφίεται.
  6. Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί από χρήση μη κατάλληλων προϊόντων περιποίησης. Ι ασθενείς που πάσχουν από έκζεμα πρέπει να επιλέγουν με προσοχή τα προϊόντα περιποίησης για το δέρμα τους, να αποφεύγουν αυτά που περιέχουν ερεθιστικά συστατικά, όπως είναι το γλυκολικό οξύ (glycolic acid), το σαλικυλικό οξύ (salicylic acid) και η ρετινόλη (retinol), καθώς και κάποια συντηρητικά (methylparaben και butylparaben). Ιδανικά είναι τα προϊόντα κατάλληλα για ευαίσθητο – ατοπικό δέρμα.
  7. Μπορεί να επιβαρυνθεί από τα καθαριστικά προϊόντα ρούχων ή ακόμη και από ορισμένα υφάσματα ή και βαφές υφασμάτων. Καλό είναι να επιλέγονται υποαλλεργικά καθαριστικά και τα βαμβακερά υφάσματα.
  8. Η εντατική ενυδάτωση είναι τ κλειδί για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας που αποτελεί χαρακτηριστικό του εκζέματος. Η χρήση μαλακτικών κρεμών είναι απαραίτητη πολλές φορές μέσα στην ημέρα και ιδιαίτερα µετά το ντους. Να σημειώσουμε εδώ ότι, επίσης, ενδείκνυται η επιλογή ήπιων καθαριστικών για ευαίσθητο δέρμα.
  9. Η ατοπική δερματίτιδα είναι ένα χρόνιο νόσημα, το οποίο προκειμένου να παραμένει σε ύφεση, είναι σημαντικό να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας ορισμένες συνήθειες, όπως η αποφυγή έκθεσης σε ακραίες θερμοκρασίες, τόσο ψύχους όσο και θερμότητας, η διαχείριση του στρες, το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει εξάρσεις της νόσου κ.λπ.
  10. Είναι σημαντικό να απευθυνθούμε στον ειδικό δερματολόγο σε περίπτωση  που έχουμε υπόνοια ότι πάσχουμε από έκζεμα. Εκείνος είναι που θα θέσει τη διάγνωση και θα μας συστήσει την ενδεδειγμένη για εμάς θεραπεία.

Στις ιδιαίτερες συνθήκες, που διανύουμε και που το δέρμα μας πιο πολύ από ποτέ εκτίθεται σε ερεθιστικούς παράγοντες, καλό θα ήταν να εφαρμόζουμε  τα ανωτέρω μέτρα και οδηγίες και να συμβουλευόμαστε τον θεράποντα δερματολόγο μας σε ενδεχομένη έξαρση του εκζέματός μας.

Πηγή Άρθρου

https://bit.ly/30lh1eo