//Συμβουλές από την EADV για περιποίηση του δέρματος σε ασθενείς με ψωρίαση

Συμβουλές από την EADV για περιποίηση του δέρματος σε ασθενείς με ψωρίαση

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) ενημερώνει τους ασθενείς με ψωρίαση και τους συμβουλεύει για τον ορθό τρόπο περιποίησης του δέρματός τους ανάλογα με την περιοχή εμφάνισης της νόσου.

Ως προς τον σκοπό αυτό, η Ακαδημία δημοσίευσε ένα ολοκληρωμένο φυλλάδιο, που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ασθενείς να κατανοήσουν περισσότερο τη νόσο και τη σημασία της σωστής περιποίησης του δέρματος, ενώ, παράλληλα περιέχει ξεχωριστές συμβουλές φροντίδας για διαφορετικές περιοχές του δέρματος, που πλήττονται από ψωρίαση, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου, των νυχιών, των γεννητικών οργάνων και του τριχωτού της κεφαλής, καθώς και συμβουλές ξυρίσματος.

Γιατί είναι σημαντική η φροντίδα του δέρματος στην ψωρίαση;
Εάν έχετε ψωρίαση, πρέπει να γνωρίζετε ότι το δέρμα σας είναι πλέον ένα πολύ απαιτητικό όργανο και χρειάζεται πολλή και σωστή φροντίδα! Το υγιές δέρμα απαιτεί καλή φροντίδα και ενυδάτωση όμως στην ψωρίαση, τα παραπάνω είναι ζωτικής σημασίας.

Ο πρώτος κανόνας είναι να ενυδατώσετε το δέρμα σας πολύ καλά εάν έχετε ψωρίαση, ειδικά αμέσως μετά το μπάνιο ή το ντους.

Ο δεύτερος κανόνας είναι να φροντίζετε με προσεκτικό και απαλό τρόπο το δέρμα σας και να το προστατεύετε από επιβλαβείς και ερεθιστικούς παράγοντες αποφεύγοντας έτσι το «φαινόμενο Koebner». Σύμφωνα με αυτό, ο τραυματισμός σε μια υγιή περιοχή δέρματος ενός ασθενή με ψωρίαση μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση νέων ψωριασικών βλαβών που είναι πανομοιότυπες με τις ήδη υπάρχουσες. 

Ο τρίτος κανόνας είναι να θυμάστε ότι το δέρμα σας είναι μοναδικό και διαφορετικό στα διάφορα μέρη του σώματος, όπως και η φροντίδα του! Μην ξεχνάτε, για παράδειγμα, ότι η φροντίδα του προσώπου σας διαφέρει από εκείνη των χεριών σας.

Ο τελευταίος κανόνας είναι η συνέχεια. Η καλύτερη φροντίδα του δέρματος δεν είναι υπόθεση της μίας ημέρας, αλλά μια καθημερινή ρουτίνα. Δεν είναι εύκολο στην αρχή, αλλά όσο περισσότερο φροντίζετε καθημερινά το δέρμα σας, τόσο περισσότερη βελτίωση θα βλέπετε σ’αυτό.

Στις εικόνες και τον σύνδεσμο, που ακολουθούν μπορείτε να δείτε αναλυτικά το φυλλάδιο από την EADV.

https://bit.ly/3gfgxLV