ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΨΩΡΙΑΣΗ

ΨΩΡΙΑΣΗ


Tι είναι ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος, που μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και δεν δείχνει κάποια προτίμηση σε ένα από τα δυο φύλα.

Πού οφείλεται η ψωρίαση;

Είναι μία νόσος με άγνωστο παθογενετικό υπόστρωμα (αυτοάνοσο νόσημα), για την εμφάνιση της οποίας παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Η κληρονομικότητα φαίνεται να συμβάλλει στην εμφάνιση της πάθησης (περίπου το 30% των ασθενών με ψωρίαση κατά πλάκας έχει συγγενή πρώτου βαθμού που πάσχει και αυτός). Επίσης, διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται να ευνοούν την εκδήλωσή της, όπως λοιμώξεις (πχ στρεπτοκοκκικές), φάρμακα (πχ β-blockers, ανθελονοσιακά), τραύμα (φαινόμενο Koebner) , στρες κ.ά.


Πώς εμφανίζεται κλινικά η νόσος;

Η βασική κλινική εκδήλωση, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι οι πλάκες που καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια. Εκτός από τις αργυρόχροες πλάκες, μπορεί να εμφανιστούν φλύκταινες,  μικρές πλάκες με τη μορφή σταγόνας ή ευμεγέθεις  ερυθρές πλάκες χωρίς λέπια, σε περιοχές με τριβή και εφίδρωση.

Οι κύριες περιοχές που εμφανίζουν τις βλάβες είναι οι αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής. Ωστόσο και η κατανομή μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τη μορφή της νόσου με προσβολή των πτυχών (μασχάλες, γεννητικά όργανα), των ονύχων, καθώς και των παλαμών - πελμάτων.

Η διάγνωση της νόσου είναι συνήθως κλινική και σπάνια μπορεί να χρειαστεί λήψη βιοψίας για επιβεβαίωση ή αποκλεισμό άλλης πάθησης.


Ποιες είναι οι κλινικές μορφές της ψωρίασης;

Η ψωρίαση έχει την εξής βασική  κλινική κατηγοριοποίηση:



  • Ψωρίαση κατά πλάκας ( Psoriasis Vulgaris), η συχνότερη μορφή

  • Σταγονοειδής ψωρίαση ( Guttatepsoriasis)

  • Ανάστροφη ψωρίαση (Inversepsoriasis)

  • Ερυθροδερμική ψωρίαση (Erythrodermicpsoriasis)

  • Φλυκταινώδης ψωρίαση (Pustularpsoriasis)

  • Ψωρίαση παλαμών - πελμάτων

  • Ψωρίαση ονύχων


Πόσο συχνή είναι η προσβολή των αρθρώσεων, στους ασθενείς με ψωρίαση;

Μεγάλης σημασίας είναι η διερεύνηση και η εξέταση του ασθενούς για πιθανή αρθρίτιδα, αφού το 20-30% των ασθενών θα εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα. Η εμφάνισή της, συνήθως έπεται των δερματικών εκδηλώσεων.

Με ποια άλλα νοσήματα είναι δυνατόν να συνδυάζεται η ψωρίαση;

Μελέτες έχουν αναδείξει την ύπαρξη αυξημένου κινδύνου για εμφάνιση νόσου του Crohn,  καρδειαγγειακών παθήσεων, όπως και μεταβολικού συνδρόμου, σε ασθενείς με ψωρίαση.


Ποια είναι η θεραπεία που προτείνεται στην ψωρίαση;

Oι θεραπευτικές επιλογές που έχει ο γιατρός για την αντιμετώπιση της ψωρίασης είναι οι παρακάτω:

1. Τοπική θεραπεία, με χρήση τοπικά κορτικοστεροειδών, ανάλογα βιταμίνης D, συνδυασμό κορτικοστεροειδών και βιταμίνης D, λοτιόν πίσσας,  ρετινοειδών ή ανθραλίνης

 2. Συστηματική θεραπεία, με χορήγηση μεθοτρεξάτης, κυκλοσπορίνης, ρετινοειδών ή βιολογικών παραγόντων


3. Φωτοθεραπεία (PUVA ή UVB)

Η επιλογή του κατάλληλου, κάθε φορά, θεραπευτικού παράγοντος, είναι συνάρτηση της κλινικής μορφής, της έκτασης της νόσου, της ηλικίας, της γενικής κατάστασης του/της ασθενούς  και της ψυχολογικής επιβάρυνσης από την χρονιότητα της παρουσίας της νόσου.