ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΪΚΕΣ ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΕΙΣ

ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΪΚΕΣ ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΕΙΣ


Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι πολύ συχνές, καλοήθεις βλάβες της επιδερμίδας, των οποίων η κλινική εικόνα  παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία.

Κλινικά και επιδημιολογικά δεδομένα των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων

Προσβάλλονται εξίσου και τα δύο φύλα. Εμφανίζονται συνήθως μετά την ηλικία των 30 ετών. Η πλειοψηφία των ανθρώπων παρουσιάζει μία τουλάχιστον βλάβη στην διάρκεια της ζωής τους και η συχνότητα εμφάνισης ανέρχεται στο 35% του γενικού πληθυσμού . Δεν υπάρχει κάποια φυλετική προδιάθεση, ενώ αντίθετα φαίνεται να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Προκαλούν μόνο αισθητικές επιβαρύνσεις  και σε μερικές περιπτώσεις, λόγω θέσης, είναι δυνατόν να ερεθισθούν και να προκαλέσουν φλεγμονή.


Κλινικά παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία. Εμφανίζονται  σαν μονήρεις ή πολλαπλές, σαφώς αφοριζόμενες βλάβες, των οποίων το χρώμα ποικίλλει από λευκό, ρόδινο, μαύρο ή και συνδυασμό χρωμάτων. Η επιφάνεια τους μπορεί να είναι λεία , λεπιδώδης, ανθοκραμβοειδής  και εδράζονται σε οποιαδήποτε σημείο του σώματος, πλην παλαμών και πελμάτων. Ο όρος μελανή βλατιδώδης  δερματοπάθεια ( dermatosispapulos anigra) αναφέρεται στην παρουσία σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων στη μαύρη φυλή, ενώ όρος σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις  δίκην μαρμαροκονίας( stuccokeratosis), αναφέρεται στην παρουσία σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων στις κνήμες ηλικιωμένων ατόμων της λευκής φυλής.

Πρόγνωση και διαφορική διάγνωση

Είναι βλάβες κατά κανόνα καλοηθέστατες. Σπανιώτατα  αναφέρονται περιπτώσεις ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος  ή μελανώματος, σε έδαφος σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων.

Η διαφορική διάγνωση θα πρέπει, ανάλογα με τον τύπο των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων, να γίνει από  μελανοκυτταρικούς σπίλους , μελαγχρωματικές  ακτινικές υπερκερατώσεις, επιφανειακώς επεκτεινόμενο μελάνωμα, μελαγχρωματικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, κ.ά.


Ποια είναι η δερματοσκοπική προσέγγιση των σμηγματορροϊκών  υπερκερατώσεων;

Με τη δερματοσκοπική εξέταση αποκλείουμε ότι πρόκειται για μελανοκυτταρική βλάβη.

Αναγνωρίζουμε δε τα ειδικά ευρημάτα των σμηγματορροϊκών υπερκερατωσεων, που είναι τα εξής:



  • Φαγεσωρικά ανοίγματα

  • Ρωγμές( εγκεφαλοειδής - ανθοκραμβοειδήςεμφάνιση)

  • Milia - likecyst

  • Εικόνα δίκην δακτυλικών αποτυπωμάτων

  • Αγγεία δίκην φουρκέτας


​Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η θεραπεία των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων γίνεται μόνο για λόγους αισθητικούς και πρακτικούς, εκτός και εάν υπάρχει αμφιβολία για την διάγνωσή τους, κατά την κλινική εξέταση και την δερματοσκοπική ανάλυση.

Για την αντιμετώπισή τους προτείνονται :



  • απόσπαση με το ξέστρο

  • κρυοχειρουργική

  • εφαρμογή CO2 LASER ( η πιο δημοφιλής  και συχνότερα εφαρμοζόμενη μέθοδος)

  • χειρουργική αφαίρεση , συρραφή και ιστολογική εξέταση, όταν υπάρχει αμφιβολία στη διάγνωσή τους