ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΘΗΛΩΜΑΤΑ

Τι είναι τα θηλώματα;

Τα θηλώματα αποτελούν καλοήθη ογκίδια του δέρματος. Έχουν, συνήθως, χρώμα ίδιο με αυτό του δέρματος -γι αυτό και πολλοί τα αποκαλούν "κρεατοελιές"- αλλά μπορεί να είναι και πιο σκουρόχρωμα-καφέ. Το μέγεθός τους είναι συνήθως μικρό και συνδέονται με το υπόλοιπο δέρμα με ένα λεπτό μίσχο. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικά, ωστόσο όταν αυξηθούν σε μέγεθος ή αριθμό μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα ή αίσθημα καύσου.



Πού οφείλονται τα θηλώματα;

Τα θηλώματα στην πλειοψηφία τους οφείλονται στον ιό HPV. Εξαίρεση αποτελούν οι ακροχορδωνες (skin tags) που αποτελούν καλοήθεις μη μεταδοτικές βλάβες. Ως προς τα οφειλόμενα σε HPV θηλώματα, συνήθως πρόκειται για ακίνδυνα στελέχη του ιού, ωστόσο, σπάνια έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ανάπτυξης δυσπλασίας/κακοήθειας πάνω σε αυτά. 



Τι συμπτώματα προκαλούν τα θηλώματα;

Τα θηλώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά και είναι ιδιαίτερα συχνά σε άτομα μετά την ηλικία των 25-30. Όταν όμως αυτά πάρουν πολύ μεγάλο μέγεθος ή πολλαπλασιαστούν μπορούν να προκαλέσουν κνησμό, αίσθημα καύσου ή και αιμορραγία σε περίπτωση αυτοτραυματισμού, προκαλώντας ανησυχία στους ασθενείς. Το ξύσιμο ή το τρίψιμο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των θηλωμάτων. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται οίδημα και πόνος.



Πού εμφανίζονται τα θηλώματα;

Τα θηλώματα μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του σώματος, ωστόσο απαντώνται συχνότερα σε σημεία όπου υπάρχει τριβή και αυξημένη υγρασία (π.χ.πτυχές). Τα συνηθέστερα σημεία εμφάνισης θηλωμάτων είναι ο λαιμός, οι μασχάλες, η πλάτη, η περιοχή κάτω από το στήθος, το πρόσωπο, τα βλέφαρα, οι μηροί κ.ά.



Πώς θα καταλάβω ότι έχω θηλώματα;

Τα θηλώματα έχουν τυπική κλινική εικόνα. Μία επίσκεψη στο Δερματολόγο σας θα θέσει τη διάγνωση.



Πρέπει να αφαιρέσω τα θηλώματα; Και με ποιους τρόπους μπορώ να το κάνω;

Τα θηλώματα συνιστάται να αφαιρούνται τόσο για λόγους αισθητικής όσο και για λόγους υγείας. Η αφαίρεσή τους θα μειώσει τον κίνδυνο να εξαπλωθούν ή να αιμορραγήσουν και να πυροδοτήσουν περαιτέρω φλεγμονή.



Η αφαίρεσή των θηλωμάτων μπορεί να γίνει με:

 

CO2 Laser: Αποτελεί την πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία. Οδηγεί σε πλήρη εξάλειψη των υπαρχουσών βλαβών, χωρίς να δημιουργεί σημάδια και ουλές στο δέρμα. Η χρήση του CO2 Laser γίνεται υπό τοπική αναισθησία, είναι γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος ενώ αμέσως μετά την αφαίρεση των θηλωμάτων μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητές του. 

 

Κρυοθεραπεία: Το θήλωμα ψύχεται με υγρό άζωτο, νεκρώνεται και εξαλείφεται σε δεύτερο χρόνο. Μειονέκτημα μεθόδου: όχι άμεσα ορατό αποτέλεσμα και πιθανή πρόκληση σημαδιών και ουλών.

 

Διαθερμοπηξία: Ηλεκτροκαυτηρίαση θηλωμάτων με ηλεκτρισμό και θερμική ενέργεια. Μειονέκτημα: επώδυνη μέθοδος που μπορεί να προκαλέσει σημάδια και ουλές.

 

Χειρουργική αφαίρεση: Εφαρμόζεται σε μεγάλα θηλώματα με τοπική αναισθησία.